" />

" />Paprika | Paprikasoep

Paprika

De paprika valt onder de vruchten. Deze vrucht komt van verschillende soorten Capsicum Annuum. Andere vormen van deze plant levert weer andere vruchten op, zoals bijvoorbeeld pepers. De paprika komt uit Midden-Amerika en werd ongeveer zes eeuwen geleden naar Europa gebracht. Men kan paprika kweken in de meest uiteenlopende kleuren. Wanneer je in de Nederlandse supermarkten kijkt, dan zie je vooral de kleuren rood, geel en groen. Ook oranje komt wat vaker voor in de supermarkten. Echter, er zijn ook bruine, mintgroene, lila, witte en paarse paprika’s. De smaak verschilt per kleur en ook de vorm past zich wat aan per kleur. Zo zie je in de supermarkt vaak ook dat de rode paprika over het algemeen het grootst is. De witte paprika is bijvoorbeeld bitter van smaak en langwerpig van vorm, terwijl de langwerpige oranje paprika’s bijzonder zoet zijn. Onrijpe paprika’s zijn bitter en hebben een wat kruidige smaak. Tijdens het rijpen verandert de smaak, evenals de kleur.

 

De paprika is gezond

Paprika is altijd gezond. Er zitten bijzonder goede voedingsstoffen in. Om je hiervan een idee te geven, laten we je zien wat er in 100 gram paprika zit. Er zit 0,4 milligram ijzer in, 20 milligram calcium, 1 gram eiwit, 4,5 gram koolhydraten, 150 milligram vitamine C, 0,06 milligram vitamine B2, 0,03 milligram vitamine B1 en 0,09 milligram vitamine C. De energetische waarde van 100 gram paprika is 109 kJ. Dit komt neer op iets meer dan 26 calorieën.

 

Zelf paprika kweken

Je kan zelf heel gemakkelijk paprika kweken. Zo houd je de paprika optimaal gezond, en het is ook nog eens heel voordelig natuurlijk. Bij de meeste tuincentra kan je zaden kopen om zelf paprika te kweken. De plant heeft warmte nodig. Het is verstandig om in maart te zaaien. Hiervoor meng je 1 deel scherp zand en 4 delen potgrond. Plaats de stekgrond en de zaden, los van elkaar, een dag vooraf aan het zaaien in een warme ruimte. Bij het zaaien bevochtig je de grond en leg je de zaden op de bovenzijde. Vervolgens geef je water (lauw van temperatuur) en strooi je een klein beetje zand over de zaadjes. Afdekken met een glazen plaat is belangrijk wanneer je geen gebruik maakt van een kweekkast. Zorg voor een temperatuur tussen de 20 en 25 graden. Zet de potjes bijvoorbeeld bij de verwarming of op de vensterbank in de zon. Als je de eerste groene sprieten op ziet komen, dan moet de glazen plaat verwijderd worden. Af en toe een klein beetje water geven met een plantenspuit, niet met een gieter, want dit is teveel. Begin juni kan je de planten in een pot uitplanten.

 

In een pot uitplanten

Het is aan te raden om de paprika’s bij het kweken uit te planten in een pot, zodat deze buiten gemakkelijk verplaatsbaar zijn naar de zonnige en beschutte plekken van de tuin. Gebruik een pot van 15-20 liter en plaats hier drie planten in, zo dicht mogelijk bij de rand van de pot en op gelijke afstand van elkaar. Het best is om de pot op een zonnige en beschutte plaats te zetten en, als het kan, in de buurt van een muur waar de zon het laatste deel van de dag op schijnt. De muur straalt dan in de avond ook nog warmte uit naar de plantjes. Het eerste bloemetje moet verwijderd worden van ieder plantje. Start met het bemesten van de grond na ongeveer een maand tot anderhalve maand en doe dit wekelijks. Het best is om hiervoor vloeibare meststof te gebruiken.


Laat een reactie achter

Alle rechten voorbehouden | Copyright 2015 - 2018 | Recepten.xyz

Volg ons op: